Powrót do listy

Pirofosforan czteropotasowy (TKPP)

Właściwości

Pirofosforan czteropotasowy oznaczony jako E450(v) należy do grupy difosforanów, do których należą także difosforan disodowy - E450 (i), difosforan trisodowy - E450 (ii), difosforan tetrasodowy E450 (iii), difosforan diwapniowy - E450 (vi) oraz diwodoro-difosforan wapnia - E450 (vii). Pirofosforany spełniają funkcję emulgatorów, regulatorów kwasowości, stabilizatorów, spulchniaczy, substancji wiążących. 

Zastosowanie

Stosowane w przemyśle spożywczym do przetworów mięsnych, napojów bezalkoholowych, sosów, mleka zagęszczonego, zup i herbat w proszku, chipsów, gumy do żucia, cukru pudru i innych produktów. Przy produkcji serów topionych działają jako topniki. Pirofosforan czteropotasowy, pirofosforan dwusodowy i inne związki z grupy difosforanów pozyskuje się przy współudziale kwasu fosforowego i soli węglanowych.

Podstawowe informacje o produkcie

Pirofosforan czteropotasowy min 95,0%
P2O5 42,0 - 43,7%
Wilgotność max 2,0%
pH 1% roztworu 10,0 - 10,8
Opakowania worek z wkładką PE a 25 kg
SPECYFIKACJA JAKOŚCIOWA złóż zapytanie

Zapytaj o produkt

Polecamy

Polityka Prywatności