BIAŁKA I POCHODNE

Białka, wielkocząsteczkowe (masa cząsteczkowa od ok. 10 000 do kilku mln) biopolimery zbudowane z reszt aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym, występujące we wszystkich organizmach roślinnych oraz zwierzęcych. Białka są zasadniczymi elementami metabolicznymi oraz strukturalnymi komórek, tkanek i narządów organizmów żywych. Syntetyzowane są częściowo z aminokwasów endogennych, które ustrój może sam wytwarzać, poza tym z aminokwasów egzogennych niezbędnych i dostarczanych organizmowi wraz z pokarmem.

Białka dzielą się na proste (proteiny) i złożone (proteidy). Białka proste zbudowane są tylko z aminokwasów. Białka proste dzieli się na globularne (rozpuszczalne) i skleroproteiny (białka włókniste).

Do białek globularnych zalicza się:

  • albuminy, rozpuszczalne w wodzie, trudno wysalające się; należą do nich białka roślinne, jaja kurzego, mleka; zawierają dużo aminokwasów siarkowych, nie zawierają glicyny;
  • globuliny, nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w rozcieńczonych roztworach soli, kwasów i zasad; należą do nich białka roślinne, surowicy krwi;
  • gluteiny, rozpuszczalne w kwasach i zasadach; należą do nich białka bogate w kwas glutaminowy, występują w ziarnach zbóż;
  • prolaminy, rozpuszczalne w alkoholu etylowym; należą do nich białka bogate w kwas glutaminowy, występują w ziarnach zbóż;
  • histony, rozpuszczalne w wodzie i w rozcieńczonych kwasach;
  • protaminy, rozpuszczalne w wodzie, zasadowe; składowe części jąder komórkowych, czerwonych i białych ciałek krwi.

Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S, a także P, oraz niekiedy kationy metali.

Skleroproteiny są to nierozpuszczalne białka szkieletowe, materiał budulcowy chrząstek, rogów, łusek, włosów itp. Należą do nich: fibroina (białko jedwabiu), kolagen (białko tkanki łącznej, ścięgna), kreatyna (białko piór, włosów, kopyt, rogów).

Ze względu na źródło pochodzenia rozróżniamy białka roślinne i zwierzęce.

W naszej ofercie znajdą Państwo białka roślinne: sojowe, ryżowe, zaś białka zwierzęce kolagenowe, białka mleka, oraz białka plazmy krwi.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i zachęcamy do kontaktu.

BIAŁKA KOLAGENOWE
Białko kolagenowe wołowe
Ekstrudowana mąka grochowa
Gluten
Grys sojowy

Grys sojowy

Grys sojowy wyprodukowany z ziaren soi niemodyfikowanych genetycznie, ma postać...

Izoflawony 5% - 95%
Izolat białka serwatkowego WPI-90

Izolat białka serwatkowego WPI-90

W produkcji żywności dietetycznej i dedykowanej sportowcom duże znaczenie mają i...

Izolat sojowy 90% GS 5100-D

Izolat sojowy 90% GS 5100-D

Izolat sojowy posiada własności teksturujące, emulgowania tłuszczów i dokładnego...

Izolat sojowy 90% GS 5200-A

Izolat sojowy 90% GS 5200-A

Izolat sojowy posiada własności teksturujące, emulgowania tłuszczów i dokładnego...

Kazeinian sodu
Koncentrat białek serwatkowych WPC-35
Koncentrat białek serwatkowych WPC-60
Koncentrat białek serwatkowych WPC-80

Koncentrat białek serwatkowych WPC-80

Koncentrat białek serwatkowych pozyskuje się w procesie niskotemperaturowej ultr...

Mąka sojowa SOLPRON DF-49

Mąka sojowa SOLPRON DF-49

Mąka sojowa produkowana jest z pozbawionych okrywy nasion soi, które mielone są...

Serwatka zdemineralizowana 40 - 90
Teksturat grochowy
Teksturat grochowy gruby
TEKSTURATY SOJOWE

Polityka Prywatności