Powrót do listy

Mleczan potasu 60%

Właściwości

Mleczan potasu 60% oznaczony jako E326, to sól potasowa naturalnego kwasu mlekowego otrzymywanego przez fermentację czystej sacharozy, przy udziale bakterii kwasu mlekowego. Następnie kwas mlekowy traktowany związkami potasowymi pozwala uzyskać jego pochodną, czyli mleczan potasu.  Mleczan potasu jest związkiem bezbarwnym o dobrej odporności cieplnej i higroskopijnym charakterze.

Mleczan potasu zmniejsza aktywność wodną produktów spożywczych dzięki czemu wyhamowuje logarytmiczną fazę wzrostu mikroorganizmów. Wywiera także pozytywny wpływ na uwodnienie i pęcznienie białek oraz zapobiega procesom utleniania tłuszczów. Mleczan potasu zaleca się stosować do żywności dietetycznej, eliminującej udział sodu.

Zastosowanie

W przemyśle spożywczym mleczan potasu stosowany jest w produkcji wyrobów mięsnych, konserw, pasztetów, jako substancja regulująca kwasowość do produkcji m.in. dżemów i galaretek, warzyw i owoców w puszkach. Ponadto dzięki neutralnemu pH mleczan potasu stosowany jest w preparatach do żywienia niemowląt, oraz w kosmetyce: do pomadek, podkładów, płynów do higieny intymnej.

Podstawowe informacje o produkcie

Stężenie 59,0 - 61,0 %
Barwa max 50 APHA
pH 10% 5,5 - 7,5
isomer L(+) min 95%
Opakowania kanister a 25 kg; paletopojemnik a 1200 kg
SPECYFIKACJA JAKOŚCIOWA złóż zapytanie

Zapytaj o produkt

Polecamy

Polityka Prywatności