Właściwości
Pirofosforan czteropotasowy oznaczony jako E450(v) należy do grupy difosforanów, do których należą także difosforan disodowy - E450 (i), difosforan trisodowy - E450 (ii), difosforan tetrasodowy E450 (iii), difosforan diwapniowy - E450 (vi) oraz diwodoro-difosforan wapnia - E450 (vii). Pirofosforany spełniają funkcję emulgatorów, regulatorów kwasowości, stabilizatorów, spulchniaczy, substancji wiążących.
Zastosowanie
Stosowane w przemyśle spożywczym do przetworów mięsnych, napojów bezalkoholowych, sosów, mleka zagęszczonego, zup i herbat w proszku, chipsów, gumy do żucia, cukru pudru i innych produktów. Przy produkcji serów topionych działają jako topniki. Pirofosforan czteropotasowy, pirofosforan dwusodowy i inne związki z grupy difosforanów pozyskuje się przy współudziale kwasu fosforowego i soli węglanowych.