Właściwości
Kwas cytrynowy oznaczony jako E330, to naturalna substancja pełniąca ważną rolę w procesach metabolicznych w organizmie człowieka. Kwas cytrynowy na skalę przemysłową uzyskiwany jest w procesie biotechnologicznej fermentacji podłoży węglowodanowych z wykorzystaniem kultur pleśni Aspergillus niger.
Kwas cytrynowy jako regulator kwasowości hamuje niekorzystne zmiany enzymatyczne. Z solami tworzy w żywności układ buforujący, wzmacnia aktywność przeciwutleniaczy i kompleksuje jony metali. Kwas cytrynowy dostępny jest w sprzedaży zarówno w postaci bezwodnej jak i jednowodnej.
Zastosowanie
W przemyśle spożywczym kwas cytrynowy stosowany jest m.in. w wyrobach cukierniczych, deserach, koncentratach obiadowych i daniach gotowych, polewach, margarynach, napojach bezalkoholowych, wyrobach garmażeryjnych, konserwach warzywno-mięsnych, fermentowanych napojach mlecznych, przetworach rybnych oraz wielu innych. W kosmetyce natomiast wykorzystywany bywa do produkcji kosmetyków wybielających cerę i rozjaśniających przebarwienia, płukankach do włosów itp.