Powrót do listy

Kwas cytrynowy

Właściwości

Kwas cytrynowy oznaczony jako E330, to naturalna substancja pełniąca ważną rolę w procesach metabolicznych w organizmie człowieka. Kwas cytrynowy na skalę przemysłową uzyskiwany jest w procesie biotechnologicznej fermentacji podłoży węglowodanowych z wykorzystaniem kultur pleśni Aspergillus niger.

Kwas cytrynowy jako regulator kwasowości hamuje niekorzystne zmiany enzymatyczne. Z solami tworzy w żywności układ buforujący, wzmacnia aktywność przeciwutleniaczy i kompleksuje jony metali. Kwas cytrynowy dostępny jest w sprzedaży zarówno w postaci bezwodnej jak i jednowodnej.

Zastosowanie

W przemyśle spożywczym kwas cytrynowy stosowany jest m.in. w wyrobach cukierniczych, deserach, koncentratach obiadowych i daniach gotowych, polewach, margarynach, napojach bezalkoholowych, wyrobach garmażeryjnych, konserwach warzywno-mięsnych, fermentowanych napojach mlecznych, przetworach rybnych oraz wielu innych. W kosmetyce natomiast wykorzystywany bywa do produkcji kosmetyków wybielających cerę i rozjaśniających przebarwienia, płukankach do włosów itp.

 

Podstawowe informacje o produkcie

Kwas cytrynowy min 99,5%
Szczawiany max 0,01%
Metale ciężkie jako Pb max 0,0005%
Wilgotność bezwodny max 0,5% ; jednowodny max 8,8%
Opakowania worek a 25 kg
SPECYFIKACJA JAKOŚCIOWA złóż zapytanie

Zapytaj o produkt

Polecamy

Polityka Prywatności
 

0.651s / 20012.62 kB / 234 inc