Powrót do listy

Kwas octowy 80%

Właściwości

Kwas octowy 80% oznaczony jako E260 jest jednym z najpowszechniej stosowanych konserwantów. Charakteryzuje się ostrym i drażniącym zapachem. Na skalę przemysłową kwas octowy otrzymywany jest przez utlenianie aldehydu octowego, a także w procesie fermentacji alkoholowej węglowodanów. Produktem finalnym fermentacji jest kwas octowy, który rozcieńczany do niższych stężeń stanowi 3%, 5% lub 10% powszechnie znany konsumentom ocet spirytusowy.

Zastosowanie

Kwas octowy stosowany jest w marynatach, majonezie, przetworach warzywnych, wyrobach zbożowych oraz piekarniczych.

W kosmetykach kwas octowy może pojawiać się w składzie mydeł w płynie lub farb do włosów, a w pozostałych gałęziach przemysłu m.in. produkcji papieru fotograficznego.

Podstawowe informacje o produkcie

Stężenie min 80%
Postać bezbarwna, przeźroczysta ciecz
Zapach ostry, charakterystyczny
Opakowania kanister a 25 kg; paletopojemnik a 1000 litr; autocysterna luzem
SPECYFIKACJA JAKOŚCIOWA złóż zapytanie

Zapytaj o produkt

Polecamy

Polityka Prywatności