Właściwości
Preparat funkcjonalny BIOCANNO FRESH Liquid jest naturalnym aromatem otrzymywanym w procesie fermentacji z wykorzystaniem wyselekcjonowanych kultur bakterii i surowców naturalnych. Deklarowany jako naturalny aromat oznacza w praktyce, iż nie wprowadza dodatkówjako „E” co zapewnia tym samym „czystą etykietę”.
Zastosowanie
Polecany do stosowania w produkcji mięsnej do produkcji kiełbas, wędzonek, przetwórstwie rybnym, stabilizacji mikrobiologicznej półtusz wieprzowych i drobiowych.
Dozowanie
Do wszystkich rodzajów mięs i ich przetworów mięsnych, nielimitowane.
Zaleca się dawkowanie 1,5% - 3,0% w wyrobie gotowym.
Walory technologiczne
- przedłuża okres przydatności do spożycia co jest szczególnie zauważalne w przetwórstwie mięsnym z zastosowaniem surowca o słabszych parametrach mikrobiologicznych;
- wzmacnia mięsny smak wyrobu gotowego, dzięki czemu można wyeliminować glutaminian sodu (czysta etykieta);
- skutecznie intensyfikuje smak i aromat przypraw co w niektórych wyrobach sprzyja ich redukcji zachowując wcześniejsze walory smakowo-aromatyczne;
- intensyfikuje słony smak dzięki czemu możliwe jest zredukowanie soli w wyrobie;
- poprawia teksturę;
Deklaracja
Produkt o powyższych parametrach nie jest produktem modyfikowanym genetycznie i nie powstał z surowców modyfikowanych genetycznie (non-GMO). Produkt nie zawiera alergenów.