Powrót do listy

LACTOBAK- 60 suchy zakwas piekarniczy w proszku

Właściwości

LACTOBAK- 60 jest suchym zakwasem piekarniczym i zawiera ok.60% aktywnego kwasu mlekowego, który umożliwia szybką, jednofazową produkcję pieczywa mieszanego. Czas produkcji chleba pszenno-żytniego z dodatkiem suchego zakwasu kwasu mlekowego wynosi łącznie około 2,5 godziny.

Chleb wyprodukowany metodą jednofazową z dodatkiem LACTOBAK- 60 posiada:

  • dużą objętość
  • elastyczny porowaty miękisz
  • łagodny smak i zapach
  • przedłużoną świeżość

LACTOBAK- 60 znajduje również zastosowanie w sytuacjach interwencyjnych, kiedy niezbędne jest większe zakwaszenie ciasta.

Dodatek LACTOBAK- 60 wpłwa na:  

  • obniżenie pH ciasta (podwyższa kwasowość)
  • zapobiega wadom pieczywa przy zastosowaniu do produkcji mąki z ziarna porośniętego
  • przeciwdziała zakażeniu ciasta pszennego bakteriami Bacillus mesentericus, wywołującymi tzw. chorobę ziemniaczaną

Metoda jednofazowa jest szczegónie polecana w sytuacjach zwięszonego zapotrzebowania na chleb:

  • w okresach przed- i poświątecznych
  • przy ograniczonej powierzchni produkcyjnej
  • przy małej liczbie dzież

Zapytaj o produkt

Polecamy

Polityka Prywatności