Właściwości
LACTOBAK- 60 jest suchym zakwasem piekarniczym i zawiera ok.60% aktywnego kwasu mlekowego, który umożliwia szybką, jednofazową produkcję pieczywa mieszanego. Czas produkcji chleba pszenno-żytniego z dodatkiem suchego zakwasu kwasu mlekowego wynosi łącznie około 2,5 godziny.
Chleb wyprodukowany metodą jednofazową z dodatkiem LACTOBAK- 60 posiada:
- dużą objętość
- elastyczny porowaty miękisz
- łagodny smak i zapach
- przedłużoną świeżość
LACTOBAK- 60 znajduje również zastosowanie w sytuacjach interwencyjnych, kiedy niezbędne jest większe zakwaszenie ciasta.
Dodatek LACTOBAK- 60 wpłwa na:
- obniżenie pH ciasta (podwyższa kwasowość)
- zapobiega wadom pieczywa przy zastosowaniu do produkcji mąki z ziarna porośniętego
- przeciwdziała zakażeniu ciasta pszennego bakteriami Bacillus mesentericus, wywołującymi tzw. chorobę ziemniaczaną
Metoda jednofazowa jest szczegónie polecana w sytuacjach zwięszonego zapotrzebowania na chleb:
- w okresach przed- i poświątecznych
- przy ograniczonej powierzchni produkcyjnej
- przy małej liczbie dzież