Powrót do listy

Błonnik funkcjonalny FIBREN 2200

Właściwości

Błonnik funkcjonalny FIBREN 2200 jest mieszaniną naturalnych błonników rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych, które nie podlegają deklaracji w produkcie gotowym jako substancja dodatkowa (E). Dzięki odpowiedniej kompozycji składników i technologii FIBREN 2200 posiada wyjątkową cechę często nie występującą wśród typowych błonników. Odróżnia jego fakt, iż wiążą wodę trwale, tworząc wyrób gotowy odporny na jej odparowanie podczas obróbki termicznej, oraz w okresie późniejszym podczas przechowywania wyrobu gotowego.

Produkt przeznaczony jest do stosowania pod nadzorem technologicznymw przetwórstwie mięsnym do produkcji wędlin, przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych, w piekarnictwie do produkcji pieczywa i wyrobów ciastkarskich, mleczarstwie, w przetwórstwie rybnym do produkcji: sałatek, paprykarzy, farszów, burgerów, paluszków rybnych.

Informacje technologiczne

FIBREN 2200 znakomicie sprawdza się w wyrobach nastrzykowych i pozwala ograniczyć ubytki w wyrobie gotowym na poziomie co najmniej 5% poprawiając wydatnie opłacalność produkcji.

Dozowanie

Zgodne z dobrą praktyką produkcyjną:  0,5 - 0,6 % na 100l solanki przy nastrzyku 150 - 190%.

Zalety

  • niższe ubytki termiczne /przy nie zwiększonym poziomie nastrzyku / - o min 5%
  • suche masowanie
  • mniejsze wycieki solanki z wymasowanego surowca podczas obróbki mechanicznej, oraz po jego zawieszeniu na kijach wędzarniczych
  • mniejsze straty przechowalnicze podczas pierwszej doby od wystudzenia o ok. 1-1,5%
  • mniejsze wycieki podczas krojenia, przechowywania

Podstawowe informacje o produkcie

Specyfikacja jakościowa pobierz
Przykład receptury pobierz

Zapytaj o produkt

Polecamy

Polityka Prywatności