Powrót do listy

Fosforan dwusodowy (DSP)

Właściwości

Fosforan dwusodowy oznaczony jako E339(ii) występuje w postaci bezwodnej, dwuwodnej, siedmiowodnej, dwunastowodnej. Jest stosowany w żywności w celu regulowania kwasowości, jako substancję emulgującą i wiążącą, oraz zapobiegającą zbrylaniu. Może być stosowana w lodach, deserach, jako dodatek do mąki, w mleku w proszku i przetworach, zabielaczach do napojów, gumach do żucia, sosach, zupach, serach topionych, przetworach mięsnych itp. Fosforan jest solą kwasu fosforowego. Rozpuszcza się w wodzie, ale nie rozpuszcza się w etanolu. Funkcje technologiczne:

  •  regulator kwasowości
  •  chelat (wiąże jony metali)
  •  zapobiega zbrylaniu
  •  zapobiega wysychaniu
  •  emulgator
  •  substancja wiążąca

Podstawowe informacje o produkcie

Główny składnik 98,0 - 102,0%
P2O5 49,0 - 51,0%
pH 1% roztworu 8,4 - 9,6
Opakowania worek a 25 kg z wkładką PE

Zapytaj o produkt

Polecamy

Polityka Prywatności