Właściwości
Błonnik funkcjonalny FIBREN 2050-KW jest mieszaniną naturalnych błonników rozpuszczalnych, nierozpuszczalnych i skrobi. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników i technologii FIBREN 2050-KW posiada wyjątkową cechę nie występującą wśród typowych błonników.
Wiąże wodę trwale, tworząc termo-oporne żele, a wyrób finalny odporniejszy na jej odparowanie podczas obróbki termicznej, oraz w okresie przechowalniczym.
Produkt przeznaczony jest do stosowania pod nadzorem technologicznym w przetwórstwie mięsnym do produkcji wędlin, przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych, w piekarnictwie do produkcji pieczywa i wyrobów ciastkarskich, mleczarstwie, w przetwórstwie rybnym do produkcji: sałatek, paprykarzy, farszów, burgerów i paluszków rybnych.
Informacje technologiczne
FIBREN 2050 -KW znakomicie sprawdza się w wyrobach wędliniarskich, produktach homogenizowanych (parówki, mortadele, pasztety, kutrowane farsze blokowe i kiełbasiane).
Dozowanie
Zgodne z dobrą praktyką produkcyjną: 0,5 - 3,0 % w przeliczeniu na wyrób gotowy.
Zalety
- poprawia bezpieczeństwo i opłacalność produkcji poprzez redukcję ubytków wędzarniczych i przechowalniczych
- eliminuje zjawisko synerezy - zwłaszcza w produktach pakowanych w vacum, map
- poprawia teksturę farszu, jego zwięzłość podczas zgryzania, a zwłaszcza przy ponownej obróbce termicznej bezpośrednio przed konsumpcją
- redukuje wyciek wody z wędlin podczas opiekania (grill, ognisko)
- utrzymuje pożądany kształt, zwięzłość i naturalną sprężystość burgerów