Powrót do listy

Mleczan wapnia

Właściwości

Mleczan wapnia oznaczony jako E327, to sól wapniowa naturalnego kwasu mlekowego otrzymywanego przez fermentację czystej sacharozy, przy udziale bakterii kwasu mlekowego. Następnie kwas mlekowy traktowany związkami wapniowmi pozwala uzyskać jego pochodną, czyli mleczan wapnia.  Mleczan wapnia jest związkiem w postaci białego proszku, występuje w postaci jedno-, trój- i pięciowodnej.

Mleczan wapnia zmniejsza aktywność wodną produktów spożywczych, wyhamowuje logarytmiczną fazę wzrostu mikroorganizmów. Mleczan wapnia wywiera także pozytywny wpływ na uwodnienie i pęcznienie białek, oraz zapobiega procesom utleniania tłuszczów.

Zastosowanie

W przemyśle spożywczym dzięki jonowi mleczanowemu mleczan wapnia stosowany jest w produkcji wyrobów mięsnych, konserw, pasztetów, jako substancja regulująca kwasowość do produkcji m.in. dżemów i galaretek, warzyw i owoców w puszkach. Ponadto mleczan wapnia stosowany jest także w farmacji i w podukcji suplementów, preparatach do żywienia niemowląt, oraz w kosmetyce.

Podstawowe informacje o produkcie

Mleczan wapnia min 98,0%
pH 5% r-ru 6,0 - 8,0
Metale ciężkie max 0,001%
Opakowanie worek a 25 kg
SPECYFIKACJA JAKOŚCIOWA złóż zapytanie

Zapytaj o produkt

Polecamy

Polityka Prywatności