Właściwości
Preparat funkcjonalny BIOCANNO DRY jest naturalnym preparatem nowej generacji w postaci proszku pochodzenia fermentacyjnego, wyprodukowanym na bazie cukru trzcinowego przy współudziale żywych kultur bakterii. Ten unikalny produkt składa się z typowych produktów fermentacji takich jak kwasy organiczne, peptydy, cukry i aromaty.
BIOCANNO- DRY dzięki swojemu biologicznemu charakterowi ogranicza udział dodatków spożywczych z grupy tzw. „E” w gotowych produktach spożywczych, a preparat może być deklarowany na etykiecie jako fermentowany cukier trzcinowy.
Zastosowanie
- mrożonych daniach gotowych i składników posiłków
- sosów do gotowania (w tym także Spaghetti)
- mrożonych zupach
- sałatkach
- dipach i pastach do smarowania
- farszach i wypełnieniach
Dozowanie
Zaleca się dawkowanie 0,2% - 0,7% w przeliczeniu na wyrób gotowy.
Walory technologiczne
BIOCANNO- DRY w sposób naturalny przedłuża trwałość produktów spożywczych, a także dzięki swojemu biologicznemu rodowodowi poprawia ogólny profil smakowy i nadaje naturalnie kwaśny i pikantny smak wyrobom spożywczym. Jego naturalne składniki uwydatniają smak dodanych przypraw wzmacniając tym samym smak wyrobów gotowych. Te cechy mogą być szczególnie użyteczne przy wytwarzaniu produktów o zmniejszonej zawartości sodu.
Deklaracja
Produkt o powyższych parametrach nie jest produktem modyfikowanym genetycznie i nie powstał z surowców modyfikowanych genetycznie (non-GMO). Produkt nie zawiera alergenów.