Powrót do listy

Mleczan sodu 60%

Właściwości

Mleczan sodu 60% oznaczony jako E325, to sól sodowa naturalnego kwasu mlekowego otrzymywanego przez fermentację czystej sacharozy, przy udziale bakterii kwasu mlekowego. Następnie kwas mlekowy traktowany związkami sodowymi pozwala uzyskać jego pochodną, czyli mleczan sodu.  Mleczan sodu jest związkiem bezbarwnym, lepkim o słonym smaku, dobrej odporności cieplnej i higroskopijnym charakterze.

Mleczan sodu zmniejsza aktywność wodną produktów spożywczych dzięki czemu wyhamowuje logarytmiczną fazę wzrostu mikroorganizmów. Wywiera także pozytywny wpływ na uwodnienie i pęcznienie białek, oraz zapobiega procesom utleniania tłuszczów. Mleczan sodu wnosi do produktów spożywczych łagodnie słony smak dlatego też wprowadzany do żywności pozwala z powodzeniem zmniejszyć udział zwykłej soli kuchennej.

Zastosowanie

W przemyśle spożywczym mleczan sodu stosowany jest w produkcji wyrobów mięsnych, konserw, pasztetów, jako substancja regulująca kwasowość do produkcji m.in. dżemów i galaretek, warzyw i owoców w puszkach. Ponadto dzięki neutralnemu pH mleczan sodu stosowany jest w preparatach do żywienia niemowląt, oraz w kosmetyce: do pomadek, podkładów, płynów do higieny intymnej.

Podstawowe informacje o produkcie

Stężenie 59,0 - 61,0 %
Barwa max 50 APHA
pH 20% 6,5 - 7,5
Izomer L(+) min 95 %
Opakowania kanister a 25 kg; paletopojemnik a 1200 kg
SPECYFIKACJA JAKOŚCIOWA złóż zapytanie

Zapytaj o produkt

Polecamy

Polityka Prywatności