Błonniki
Istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego odgrywa błonnik pokarmowy, który nie jest trawiony przez enzymy w przewodzie pokarmowym. Błonniki pomagają w eliminowaniu toksyn, oraz niestrawionych resztek pokarmowych. Działają oczyszczająco na jelita.
W pożywieniu działają jak wypełniacz dając uczucie sytości na dłużej. W ujęciu dodatków funkcjonalnych dla przemysłu spożywczego pod pojęciem błonnika skrywają się jadalne polimery węglowodanowe, nietrawione i niewchłanialne w jelitach człowieka.
Wykorzystywanie błonnika w przemyśle spożywczym nie tylko podnosi właściwości fizykochemiczne i zdrowotne produktu ale stosowane są by uzyskać dodatkowe efekty technologiczne jak w podanych przykładach:
Błonnik pszenny zawiera celulozę i hemicelulozę, dodaje się go do żywności w celu wiązania wody i zagęszczania.
Błonnik kakaowy otrzymuje się z wyselekcjonowanych okryw ziaren kakaowca, wykorzystywany jest jako barwnik, zagęstnik i aromat w piekarnictwie i cukiernictwie, zamiast zwykłego proszku kakaowego.
Błonnik grochowy działa jako emulgator i regulator lepkości. Stosowany m.in. do produkcji wędlin, konserw, serów, dań gotowych, wypieków itp.
Błonniki funkcjonalne o własnościach żelujących i silnie wiążących, poprawiają reologię i teksturę wyrobów spożywczych, przeciwdziałają synerezie.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą bakteriostatyków i konserwantów.
Błonnik funkcjonalny FIBREN 1100
Błonnik funkcjonalny FIBREN 1100 jest mieszaniną naturalnych błonników rozpuszcz...
Błonnik funkcjonalny FIBREN 2050-KW
Błonnik funkcjonalny FIBREN 2050-KW jest mieszaniną naturalnych błonników rozpus...
Błonnik funkcjonalny FIBREN 2200
Błonnik funkcjonalny FIBREN 2200 jest mieszaniną naturalnych błonników rozpuszcz...
Błonnik GROCHOWY PEA-EF55
Błonnik do farszów i wyrobów kutrowanych.
Błonnik GROCHOWY PEA-IF55
Błonnik do wyrobów nastrzykowych.