Właściwości
Octan sodu oznaczony jako E262(i), to związek organiczny stanowiący rozpuszczalną w wodzie sól kwasu octowego i zasady sodowej. Substancja w kontakcie z wodą ulega odwracalnemu procesowi hydrolizy. W stanie stałym ma postać białego proszku krystalicznego o właściwościach higroskopijnych. To substancja bezwonna, lecz w kontakcie z parą wodną z powietrza wydziela charakterystyczny octowy zapach. W przemyśle spożywczym octan sodu stosowany jest jako:
- konserwant
- regulator kwasowości
- stabilizator
- sekwestrant
Octan sodu zaliczany jest do niewielkiej grupy konserwantów występujących w pożywieniu naturalnie (powstaje w procesie fermentacji bakteryjnej). Używa się go m.in. do dżemów i galaretek, przetworów zbożowych, cukierków, koncentratów, marynat czy sosów. Octan sodu posiada właściwości zmiękczające wodę, zapobiega zmianom smaku, koloru czy konsystencji produktu spożywczego.
W innych celach technologicznych octan sodu bywa stosowany również jako odtłuszczacz, oraz ogrzewacz termiczny.