Powrót do listy

Kwas mrówkowy 85%

Właściwości

Kwas mrówkowy 85% oznaczony jako E236 jest najprostszym i najmocniejszym kwasem karboksylowym o ostrym drażniącym zapachu.

W przyrodzie kwas mrówkowy występuje m.in. w jadzie mrówek i pszczół oraz w parzących włoskach pokrzyw. Na skalę przemysłową kwas mrówkowy wytwarza się z metanolu oraz tlenku węgla. Wykazuje właściwości grzybobójcze i zakwaszające. Kwas mrówkowy jest również skutecznym konserwantem.

W pozostałych gałęziach przemysłu kwas mrówkowy znajduje zastosowanie również w garbarstwie, impregnowaniu tkanin, produkcji chemicznych preparatów grzybobójczych czy do produkcji farb.

Podstawowe informacje o produkcie

Stężenie min 85%
Barwa max 10 HAZEN
Postać bezbarwna, klarowna ciecz
Gęstość ok.1,220 g/cm3
Opakowanie kanister a 25 kg; paletopojemnik a 1000 litr; autocysterna luzem
SPECYFIKACJA JAKOŚCIOWA złóż zapytanie

Zapytaj o produkt

Polecamy

Polityka Prywatności