Właściwości
Mąka sojowa produkowana jest z pozbawionych okrywy nasion soi, które mielone są do postaci mąki. Ma jasnożółty kolor i typowo sojowy zapach. Ze względu na bardzo cenne źródło białka i tłuszczu roślinnego, mąka sojowa jest standardowym składnikiem wszystkich mieszanek. Jej zastosowanie jest dość szerokie, zarówno do przyrządzania domowych posiłków, jak i w w szerokim zakresie produkcji spożywczej. Osoby o specyficznych wymaganiach dietetycznych cenią sobie mąkę sojową jako dodatek z uwagi na wysoką zawartość białka, niską zawartość tłuszczu i brak zawartości glutenu. Może więc być spożywana m.in. przez osoby chorujące na celiakię. Odtłuszczona mąka sojowa służy do produkcji m.in. zup w proszku, kotletów sojowych, sosów, mleka sojowego, deserów, ciast i innych wypieków. Mąka sojowa doskonale sprawdza się jako spoiwo i wypełniacz w wielu produktach spożywczych. W kuchni wegetariańskiej mąka sojowa wykorzystywana bywa jako substytut jaja kurzego.