Właściwości
Błonnik funkcjonalny FIBREN 2200 jest mieszaniną naturalnych błonników rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych, które nie podlegają deklaracji w produkcie gotowym jako substancja dodatkowa (E). Dzięki odpowiedniej kompozycji składników i technologii FIBREN 2200 posiada wyjątkową cechę często nie występującą wśród typowych błonników. Odróżnia jego fakt, iż wiążą wodę trwale, tworząc wyrób gotowy odporny na jej odparowanie podczas obróbki termicznej, oraz w okresie późniejszym podczas przechowywania wyrobu gotowego.
Produkt przeznaczony jest do stosowania pod nadzorem technologicznymw przetwórstwie mięsnym do produkcji wędlin, przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych, w piekarnictwie do produkcji pieczywa i wyrobów ciastkarskich, mleczarstwie, w przetwórstwie rybnym do produkcji: sałatek, paprykarzy, farszów, burgerów, paluszków rybnych.
Informacje technologiczne
FIBREN 2200 znakomicie sprawdza się w wyrobach nastrzykowych i pozwala ograniczyć ubytki w wyrobie gotowym na poziomie co najmniej 5% poprawiając wydatnie opłacalność produkcji.
Dozowanie
Zgodne z dobrą praktyką produkcyjną: 0,5 - 0,6 % na 100l solanki przy nastrzyku 150 - 190%.
Zalety
- niższe ubytki termiczne /przy nie zwiększonym poziomie nastrzyku / - o min 5%
- suche masowanie
- mniejsze wycieki solanki z wymasowanego surowca podczas obróbki mechanicznej, oraz po jego zawieszeniu na kijach wędzarniczych
- mniejsze straty przechowalnicze podczas pierwszej doby od wystudzenia o ok. 1-1,5%
- mniejsze wycieki podczas krojenia, przechowywania